top of page

Glödhet fastighetsmarknad - trots Corona!


Fastighetsmarknaden runt om i världen visar just nu stigande fastighetspriser! I UK har huspriserna stigit med över 7,3% bara sedan årsskiftet! Detta trots att vi befinner oss mitt i en pandemi och möjligen står inför en kraftig finansiell kris. Vad beror detta på?

Fastighetsmarknaden fortsätter att vara glödhet såväl i Sverige som utomlands. Enligt statistik från Hemnet såldes det 13% fler bostadsrätter i Sverige under september månad 2020 än samma månad året innan.


För Stockholm är samma siffra hela 27%! Prisutvecklingen för bostadsrätter under de senaste 12 månaderna är enligt Svensk mäklarstatistik +5,5% i genomsnitt i hela riket. Motsvarande siffra för villor är hela +9,6%.


Trenden är densamma i Storbritannien. Enligt banken Halifax hade huspriserna i september stigit med hela 7,3% sedan årsskiftet, vilket är den största årliga ökningen sedan juni 2016. På grund av det höga trycket av låneansökningar på banker och långivare - det högsta på 12 år(!), har handläggningstiden för bolån blivit längre, vilket är ett tydligt tecken på att det är många fastigheter som byter ägare just nu.


Vad beror prisutvecklingen på?


Anledningarna till den prisökning vi ser i Storbritannien har flera bottnar. Den redan höga efterfrågan som fanns innan Corona, tog ny kraft efter att ha varit uppdämd under Coronanedstängningen. Intresset för att byta boende nästintill exploderade när marknaden började öppna upp igen i maj. Efter att många varit mer eller mindre instängda i sina bostäder under våren ökade dessutom efterfrågan efter större bostäder (gärna med tillhörande trädgård) markant.


Därtill ska vi lägga de psykologiska effekterna pandemin har haft. Många har säkerligen tröttnat på att få sitt liv begränsat av Corona, och känner nu ett ännu större behov av att agera och känna sig i kontroll av sitt liv. Det har även lett till att ännu fler väljer att fokusera på sitt välmående - ett tryggt och trivsamt boende är en del av den prioriteringen. En annan tänkbar anledning till att vi nu ser stigande fastighetspriser är den brittiska regeringens försök att mildra inverkan på ekonomin genom generösa lättnader till bostadsmarknaden. För att nämna några av dessa har man tagit bort Stamp duty för vissa typer av fastigheter och gett förmånliga villkor för den köpargrupp (First time buyers) som under det gångna decenniet varit en viktig motor för den brittiska bostadsmarknaden.


Vad händer på marknaden framöver?


Frågan är vad som kommer att hända med fastighetsmarknaden framöver. Flera frågetecken gör marknaden mer svårtolkad än vanligt. De viktigaste som ofta nämns är såklart varthän Coronapandemin leder. Ser vi just nu starten på en andra våg i Storbritannien, och vad kommer den i så fall att leda till för ekonomin och arbetslösheten? Hur mycket kommer arbetslösheten att öka när den brittiska regeringens stödpaket till arbetstagare (The furlough scheme) tar slut i månadsskiftet oktober-november? Hur går Brexit-förhandlingarna, och blir det något avtal vid årsskiftet? Åsikterna hur allt detta kommer att påverka den brittiska fastighetsmarknaden går isär. Många varnar för en skarp nedgång och kanske till och med ett ras i priset på fastigheter under årets sista kvartal och början av 2021. Andra tror att mängden likviditet som pumpats ut i samhället genom den rad av stödåtgärder som regeringar världen över har genomfört det senaste halvåret kommer att få marknaden att fortsätta att stiga under flera år till innan nästa krasch kommer. Hur det än blir kan det återigen konstateras att det är en väldigt intressant tid för fastighetsinvesteringar, att det finns gott om pengar att tjäna, och att med rätt kunskap, inställning och kontakter kan en professionell fastighetsinvesterare göra bra affärer och tjäna bra pengar i alla olika faser av konjunkturcykeln. /Property Effect teametVill du lära dig mer om fastighetsinvestering i UK? Kika under fliken: >> UTBILDNINGAR här på vår hemsida - där kan du bland annat ta del av en mängd olika kostnadsfria kurser och videolektioner.


PS. Du följer väl oss på sociala medier? Där delar vi kontinuerligt med oss av Nyheter, Live sändningar och mycket mer.

Här hittar du oss på Facebook och Instagram: Property Effect officiell Facebook sida Property Effect officiell Instagram sida Eller via hashtags:

bottom of page