top of page

Varför vi egentligen tvekar inför investeringar och hur du slutar stoppa upp dig själv!

Visste du att din hjärna inte är programmerad för att skapa framgång och lycka? Det är vad som ligger bakom att vi kan ha svårt att komma igång med nya saker - inte minst när det kommer till pengar och ekonomi. Häng med i veckans blogginlägg så guidar jag dig i hur du tar dig loss från vad som hindrar dig.


Har du någonsin haft något du verkligen vill göra, men ändå tvekat inför att ta första steget?

 

Du känner att du vill göra något nytt, du vet att det kan förändra ditt liv – men ändå… något håller dig tillbaka. Jag vet precis hur det känns. När jag först började intressera mig för investeringar var jag fylld av tvivel.

 

Tänk om jag förlorar pengar?

Tänk om jag inte är tillräckligt kunnig?

Tänk om jag gör bort mig?


Du känner säkert till Albert Einsteins bevingade ord:

 

"Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat."

Det är intressant att hur gärna vi än vill ha en förändring, fastnar vi ändå i gamla mönster som håller oss tillbaka. Vi väntar på att känna oss redo, men sanningen är att redo är något du blir – inte något du är från början.

 

Och vad jag inte förstod i början av min resa som fastighetsinvesterare var att alla mina tvivel och rädslor var en helt naturlig del av processen för att kunna bli investerar-redo.


Faktum är att hjärnan är programmerad att skydda oss från fara och det okända – även när det vi vill göra faktiskt är något bra för oss. Att vara investerare handlar inte om att aldrig vara rädd. Det handlar om att förstå varifrån rädslorna kommer och att kunna utvärdera om de verkligen hjälper oss – eller om de bara håller oss tillbaka.

 

Och vet du vad? Mod handlar inte om att inte vara rädd. Det handlar om att vara rädd – och göra det ändå. Som Astrid Lindgren så fint uttryckte det.

 

Så låt oss prata om varför du tvekar, vad som egentligen händer i din hjärna när du känner rädsla – och hur du kan ta små steg för att bryta igenom dina mentala hinder för att bli redo att börja investera (eller för att göra någon annan förändring i livet).

Din hjärna är inte byggd för lycka och framgång - den är byggd för överlevnad

När jag fick förklarat för mig att vår hjärna inte är programmerad för att hjälpa oss vara lyckliga, utan för att hjälpa oss överleva och skydda oss från fara, ja då öppnades en helt ny förståelse för varför jag hade bibehållit mina gamla beteendemönster kring ekonomi så länge. Du känner ju säkert till att vår hjärna har en primitiv del som kallas amygdala (av vissa kallas den också för: "ap-hjärnan"). Den fungerar som en varningsklocka och är designad för att skydda oss från faror.

 

När vi står inför något nytt – t.ex. som att börja investera – reagerar amygdalan på exakt samma sätt som om vi stod öga mot öga med ett rovdjur på savannen. Den vill att vi ska hålla oss undan faran, eftersom det känns säkrare.

 

När vi står inför något nytt, som att börja investera, reagerar hjärnan som om vi möter en fara – den vill att vi ska backa. De tankar och beteenden vi haft så här långt i livet (även om de inte längre servar oss), har (utifrån ap-hjärnans perspektiv) ändå bidragit till att hålla oss vid liv. Att göra större förändringar kopplas därför ihop med livsfara. Och det här är vad som gör det är svårt för oss (rent biologiskt) att göra större förändringar i livet. T.ex. när det kommer till våran ekonomi.

 

💡 Det här betyder alltså att din tvekan inte är ett tecken på att du inte borde göra något – det är alltså bara din hjärna som gör sitt jobb.

 

Här kommer prefrontala cortex, den mer rationella delen av hjärnan, in i bilden. Det är den delen som kan se logik och långsiktiga vinster, men den är ofta långsammare än amygdalan. Så när du tvekar eller känner rädsla – försök att i stunden påminna dig själv: "Det här är bara min hjärna som försöker skydda mig. Jag behöver inte agera utifrån rädslan." 


Agera i rädsla - men bara ett litet steg i taget


Vi har alla olika rädslor som håller oss tillbaka. Kanske tänker du:

 

  • ”Jag är inte bra med pengar.”

  • ”Tänk om jag förlorar allt?”

  • ”Jag har ingen att fråga om hjälp.”

  • ”Vad kommer andra att säga om jag misslyckas?”

 

Rädslor är inte i sig dåliga – de är ju där av en anledning. De vill beskydda oss. Men frågan du behöver ställa dig är:

 

👉 Hjälper min rädsla mig just nu, eller håller den mig tillbaka?

 

Om den hindrar dig från att ta steg mot det liv du vill ha, är det dags att förändra hur du ser på den.


Många tror att de måste besegra sina rädslor innan de kan agera. Men sanningen är att rädsla inte försvinner bara genom att du tänker på den – den försvinner genom att du gör något, hur litet det än är.

 

Det handlar om att ta små, hanterbara steg. Att ha lagom höga ambitioner och undvika att "stressa" på ap-hjärnan.

 

💡 Exempel:

 

  • Om du känner dig osäker på investeringar – läs en artikel eller lyssna på en podd, och släpp känslan att du måste förstå allt direkt. Skriv ner ord du inte förstår och slå upp vad de betyder. Kom ihåg: kunskap och trygghet byggs inte på en dag - utan över tid. Precis som Rom - med hjälp av en liten byggsten i taget!


  • Om du oroar dig för att förlora pengar på investeringar – börja med att sätta en liten symbolisk summa i arbete och på ett enkelt sätt. Välj en summa som är så liten att du knappt märker den. Det kan vara några tiokronor som du varje månad automatiskt för över till ett själv-skötande ISK konto, en indexfond eller liknande (som du enkelt sätter upp hos t.ex. Avanza eller Nordnet).

    Att vara investerare handlar nämligen inte om mängden pengar du investerar! Och att vänja din hjärna vid att du kan vara trygg med det du gör, är viktigt för att stärka din självtillit som investerare. Skulle dessa små investeringar inte gå som du vill så har du bara förlorat pengar som du inte har märkt av och som du kunnat avvara utan att ge hjärnan stress påslag. 

Veckans lilla stärkande steg – små insatser för stora resultat


🚀 Den här veckan vill jag uppmuntra dig till de här små stegen som hjälper dig lära känna och förstå dina rädslor kring ekonomi och investeringar.

 

1. Skriv ner tre rädslor du har kring pengar, ekonomi eller investeringar.

 

2. För varje rädsla – fråga dig själv: Vad försöker den här rädslan skydda mig ifrån?

 

3. Välj ett litet, konkret steg du kan ta för att närma dig det du är rädd för – utan att pressa dig själv och din hjärna för mycket.


Att lära känna och förstå mina rädslor har varit en nyckel för att kunna bli fastighetsinvesterare.
Att lära känna och förstå mina rädslor har varit en nyckel för att kunna bli fastighetsinvesterare.

Vill du ha mer tips och inspiration på din resa mot att bli investerar-redo?

I mitt veckobrev delar jag varje söndag med mig av små, stärkande steg för att du ska känna dig trygg och självsäker i din ekonomi och investeringar. Du kan registrera dig för mitt söndagsmail här:

 

📩 Anmäl dig till veckobrevet här!

 

Kom ihåg:

Det är okej att vara rädd. Men låt inte rädslan ta kontroll över och styra ditt liv.


Jag hejar på dig! 🚀

 

Linda, Property Effect Psssst....Vill du lära dig mer om fastighetsinvestering? Då hittar du mer information om våra fastighetskurser och utbildningar under fliken: >> UTBILDNINGAR << här på vår hemsida.


Comentarios


bottom of page