Separationer och fastigheter - hur går man vidare?
- Property Effect
- 23 feb.
- 5 min läsning
Uppdaterat: 6 apr.

Separationer kan bli extra stökiga när man äger fastigheter gemensamt. I veckans blogginlägg delar jag med mig av tips kring vad du behöver tänka på vid separationer (både privat och professionellt) när det finns ett gemensamt fastighetsägande.
I veckan fick jag ett mejl från en person som delade något väldigt sårbart. Hen hade länge funderat på skilsmässa, men oron över hur det skulle påverka ekonomin – framför allt möjligheten att bo kvar eller ta över bostaden – gjorde beslutet extra svårt.
Och jag förstår det så väl.
Det är lätt att tänka att fastighetsinvesteringar bara handlar om kalkyler, banklån och siffror. Men i verkligheten är det ofta våra relationer, livsval – och de känslor som kommer med dem – som påverkar våra beslut allra mest.
Jag har själv gått igenom en skilsmässa. Och även om den på det stora hela var lugn och respektfull, så var det ändå en emotionell berg-och-dalbana. Att gå vidare mentalt är en process i sig, men det praktiska? Det tog nästan lika mycket kraft. Vi ägde vårt hem tillsammans, och även om jag var intresserad av att ta över det, insåg jag snabbt att det inte bara handlar om vilja – det handlar om att ha rätt ekonomiska förutsättningar.
När du vill ta över en privatägd fastighet
Den person som kontaktade mig i veckan funderade på att ta över den gemensamma bostaden själv – men kände sig osäker på hur det skulle fungera ekonomiskt. Hen hade därför en idé om att hyra ut en del av fastigheten för att få in extra inkomst. Och det är en smart tanke – men det finns saker att tänka på.
För att kunna ta över en gemensam fastighet behöver du oftast:
Göra en aktuell värdering av fastigheten – helst från flera oberoende mäklare.
Lösa ut den andra parten, vilket oftast kräver att man har personligt utrymme för extra lån.
Visa banken att du själv kan stå för hela lånet – och här räknas generellt endast din deklarerade inkomst in.
Många tror att det räcker med att man "vet att man klarar det", men bankerna tittar strikt på siffrorna. Det alla inte heller vet är att hyresintäkter från privatuthyrning mycket sällan räknas in som inkomst när bankerna beräknar det privata låneutrymmet.
Du får sällan låna mer än 4,5 - 5 gånger din årsinkomst (generellt) – och då räknas alla lån du har in. Även billån, CSN, kreditkort… allt. Därför kan det vara tufft att ha utrymme att bära ett helt fastighetslån på egen hand. Och många stupar här – inte för att de inte klarar sig i praktiken, utan för att systemet inte alltid anpassar sig efter livets verklighet.
Finns det alternativa lösningar?
Även om det kan vara tufft att ta över en privatägd fastighet på egen hand finns ibland alternativa lösningar. Du kan t.ex. ta in en medlåntagare – men det här är ett stort ansvar. Personen blir lika betalningsskyldig som du, vilket kan påverka deras egen ekonomi.
Jag brukar alltid säga: tänk tio gånger innan du ber någon ta det ansvaret – eller innan du själv tar det för någon annan.
Det finns förstås flera andra alternativ. Allt handlar om vilken dialog du kan ha med den andra parten och vilken öppenhet som finns sinsemellan. Och att du vågar be om hjälp.
Jag vet att många drar sig för att kontakta jurist eller rådgivare i samband med separationer, kanske för att man är rädd för att skapa eller förvärra en konflikt eller för kostnaderna. Men det behöver inte bli vare sig det ena eller andra. Jag brukar säga att ta in juridisk rådgivning är det mest omtänksamma du kan göra, både mot dig själv och den andra parten.
💡 Och ett tips: kolla din hemförsäkring! Många har ett rättsskydd som täcker en stor del av juridisk hjälp vid familjerättsliga tvister. Kolla upp villkoren i just din försäkring.
Separationer sker inte bara i kärleksrelationer – även i professionella affärer:

Det är inte bara kärleksrelationer som ibland tar slut. Jag har även varit med om att behöva avsluta professionella samarbeten i fastighetsprojekt. Och det kan vara minst lika känsligt som en privat separation. Även där finns ofta gemensamma tillgångar, ekonomiska åtaganden, olika drömmar och värderingar. Att avsluta ett affärssamarbete på ett bra sätt kräver tydlighet, kommunikation – och oftast även hjälp från tredje part för att bli så bra som möjligt. Och det kan faktiskt bli riktigt bra, om man hanterar det med respekt och mognad.
Så - hur hanterar man professionella uppbrott där du t.ex. samäger fastigheter? Hur gör man det på ett så bra sätt som möjligt för alla parter?
Jag pratade faktiskt om detta i ett Lunch Live-webinar i vår öppna Facebookgrupp. Där delade jag mina egna erfarenheter och gav tips på hur du kan tänka – både inför, under och efter ett avslutat samarbete:
🎥 Vill du se inspelningen?
Då hittar du den här i vår öppna Facebook grupp:
Pssssst… du behöver vara medlem i vår Facebookgrupp för att se sändningen:
Här är länken för att bli medlem - helt kostnadsfritt såklart:
Gruppen har över 7 000 medlemmar och är öppen för alla som har ett fastighetsintresse! Här möts både experter och nybörjare i ett tryggt och trevligt sammanhang!
Tips: Tänk realistiskt och långsiktigt
Om du just nu står inför – eller kanske redan befinner dig mitt i – en separation, vill jag skicka med några vänliga tankar och praktiska råd:
1️⃣ Tänk realistiskt och långstiktigt:
Vad klarar du av på egen hand? Vad behöver du hjälp med? Och vad är du villig att kompromissa kring? En win-win separation kräver att båda parter är beredda att bjuda till. Och tänk på: även om du har ekonomisk möjlighet idag att ta över en fastighet, hur ser dina möjligheter ut långsiktigt? Vad händer med din ekonomi om du blir sjuk eller om kostnader går upp?
2️⃣ Lyssna på både hjärta och hjärna:
Det är helt okej att känna massor och gå igenom de olika känslomässiga faserna i en separation. Men försök att tänka och agera rationellt i all dialog och kommunikation med den andra parten. Känslomässiga utspel är ofta det som förvärrar en eventuell konflikt och försvårar en win-win lösning.
3️⃣ Våga ta hjälp:
Du behöver inte veta allt. Du behöver inte heller klara allt själv. Ibland börjar din styrka i att säga: “Jag behöver någon som håller mig i handen genom det här.” Och det gäller både juridiskt och känslomässigt.

Kom ihåg:
Separationer är en del av livet och ibland är de svåra. Men de är också början på något nytt. Ett nytt kapitel. Nya möjligheter.
Varma hälsningar,
Linda, Property Effect Psssst....Vill du lära dig mer om fastighetsinvestering? Då hittar du mer information om våra fastighetskurser och utbildningar under fliken: >> UTBILDNINGAR << här på vår hemsida.
Comments