top of page

Fastigheter och inkomster – funkar ekonomisk frihet?

  • Property Effect
  • för 2 dagar sedan
  • 6 min läsning
3D-träfigurer i en cirkel ovanför en hand. Text: "Your Network is your Networth". Vit bakgrund, samarbetsfokuserad känsla.

Ekonomisk frihet är det nya modeordet för att kunna leva på någon form av inkomster utanför ett traditionellt jobb. Till exempel via hyresintäkter från fastigheter. Många undrar hur det går till och vad man behöver tänka på. I veckans blogginlägg delar jag med mig av egna misstag och erfarenheter och tips på vad du behöver tänka på.


Många som hör av sig till mig undrar hur lång tid det tar innan man kan leva på fastigheter fullt ut. Och jag ska vara helt ärligt - det är en oerhört svår fråga att svara på. Det finns nämligen så många olika delar som påverkar dina möjligheter att ersätta din inkomst fullt ut genom inkomster från fastigheter! Och just därför är det också snudd på omöjligt att uppge en generell och exakt tidsaspekt. Det viktigaste tipset och rådet jag kan ge dig är: om ditt långsiktiga syfte är att på sikt kunna leva av fastigheter, då är det viktigt att tänka till redan från början.

 

Hur mycket tid har du t.ex. att lägga ner? Ska du göra allt jobb själv eller tar du hjälp av andra? Hur många fastighetsaffärer kan – och klarar – du av att göra parallellt? Vilken marknad tittar du på? Osv…

 

Det tog mig 3 år att kunna ersätta min (dåvarande) inkomst (30 000 kr netto per månad) via hyresintäkter från fastigheter i UK. Är det snabbt eller långsamt? Jag tror att det beror helt och hållet på vem du frågar, vilka förutsättningar man har i grunden – och vilka förväntningar och mål man har. Många frågar också ofta varför jag valde just UK - istället för t.ex. här hemma i Sverige. Anledningen är att jag, utifrån mina personliga förutsättningar, hade bäst möjligheter att skapa livsinkomster från fastigheter just där. Inte för att jag hade någon personlig anknytning eller andra praktiska skäl.

 

Hur stora inkomster från fastigheter?


Jag önskar att jag kunde svara kort och konkret (och ge dig en exakt summa) på frågan kring exakt hur mycket du kan tjäna på uthyrning av fastigheter. Den frågan är lika svår att svara på som: "hur långt är ett snöre"?

 

Storleken på inkomstmöjligheterna via fastigheter beror helt och hållet på vilken TYP av fastighet och vilken uthyrningsstrategi du använder dig av. Och hur MÅNGA fastigheter och uthyrningsenheter du har. Det beror även på HUR du gör dina fastighetsaffärer – det vill säga om du hyr ut fastigheter privat eller via bolag.

 

Hur du äger och hyr ut fastigheter påverkar bland annat hur mycket skatt du behöver betala på hyresintäkterna och hur mycket du själv får kvar i plånboken i slutänden. Intäkterna beror naturligtvis även på vilka kostnader dina fastigheter behöver bära och hur stor del av dessa du får dra av från intäkterna – innan du betalar skatt på överskottet.

 

Som du märker finns det en hel del som påverkar hur mycket du i slutänden tjänar på fastighetsaffärer! Och därför är det snudd på omöjligt att uppge en generell och exakt siffra.

 

👉 Har du missat mitt tidigare blogginlägg om hur skatt på fastigheter fungerar? Då kan du läsa det här:

 

 

Tips: vänd på frågeställningen!

 

Jag hör så många som fastnar i fällan att jaga den perfekta affären i åratal utan att ens ha full koll på hur den perfekta affären ser ut just för dem. Många har inte heller satt upp konkreta mål - vare sig i pengar eller när i tiden de vill uppnå en viss inkomst. Och det kommer göra det svårt att veta vad du ska och bör fokusera på. Därför vill jag ge dig ett tips: istället för att i början fokusera på hur mycket fastighetsaffärer generellt sett KAN generera - vänd på frågan och börja i en annan ände.

 

Det vill säga, att du ställer dig frågan hur mycket inkomster du VILL ha genom fastigheter. Och – att du tittar närmare på vilka förutsättningar du har (om du t.ex. redan har en befintlig fastighet du kan göra något av, hur mycket tid du har att lägga ner, vilka möjligheter du har kring finansiering osv).

 

Därefter är det lättare att ta reda på vilken TYP av fastighet och uthyrningsform som passar det du vill uppnå, vilken ägandeform som passar dig bäst – privat eller via bolag – och hur hög din beskattning kommer att bli. Samt hur du löser finansieringen och vad denna kommer att kosta för affären.

 

Utifrån svaren på dessa delar är det sedan betydligt lättare att räkna baklänges - dvs. hur många fastigheter du behöver för att nå dit du vill och vad var och en av dessa behöver generera i slutänden. Det gör det också mycket enklare för dig att välja (och välja bort) fastighetsaffärer. Även att välja rätt marknad - utifrån dina unika förutsättningar och mål!

Min fastighetsresa – från förlust till frihet

Ett öga omgiven av digitala nätverk och dollarsymboler på en blå bakgrund, vilket ger en futuristisk och teknologisk känsla.

Min allra första egna (professionella) fastighetsaffär tjänade jag inte en enda krona på - i själva verket gick jag med svidande förlust. För att göra en jättelång historia kort: Jag gjorde en katastrofaffär i USA och förlorade allt mitt investerade kapital och blev rejält bränd. Det tog mig en stund innan jag vågade hoppa upp på hästen igen. Det som hjälpte mig att skapa modet var att jag hade ett rejält starkt varför - att få mer livsfrihet och få tid för det som är viktigast i livet: mina barn!

 

Inför min andra fastighetsaffär gjorde jag raka motsatsen än i den första - istället för att lita blint på fagra löften så pluggade jag på, vilket också gjorde att jag bytte marknad till UK. Den andra affären gav mig ett nettokassaflöde på £25 i månaden (ca. 300 kr i månaden).

 

Blev jag ekonomiskt trygg eller fri på 300 kr i månaden? Nej. Den ENDA anledningen till att jag valde att genomföra just den affären var för att våga doppa tårna igen (dvs. inte för att skapa ett stort kassaflöde och en betydande inkomst!)

 

Fastighetsaffär nr. 3 (också den i UK) gav betydligt mer än 300 kr och därefter fortsatte inkomsterna att öka för varje genomförd affär. För i takt med att jag gjorde fler affärer så växte mitt självförtroende och min kunskapsnivå. Vilket i sin tur ledde till att inkomsterna även gick upp!


Månadens fastighetsnyckel: ha KUL och tålamodsträna! Den perfekta fastighetsaffären finns sällan - avkastningen och siffrorna i en enskild fastighetsaffär är inte heller enskilt avgörande för att du ska ha en framgångsrik fastighetsresa! Det är den sammanlagda portföljen som du efterhand kan leva på - och den tar lite tid att bygga.


Du har ju säkert hört fabeln om haren och sköldpaddan, som tävlade om vem som snabbast skulle nå fram till mållinjen (och sköldpaddan vann). Det gäller i allra högsta grad även när det gäller fastigheter! Fastighetsaffärer tar lite tid, vilket du behöver lägga in i din önskade tidshorisont. Kanske kommer du att uppleva att det går lite långsamt i början, men i det långa loppet vinner fastigheter alltid! Det är också en av de mest konjunktursäkra investeringsinkomsterna. Framför allt om vi tittar på bostäder som alltid behövs – oavsett konjunktur.


Vill du uppnå ekonomisk frihet och kunna leva på fastigheter över tid så gäller det alltså att du håller i – och håller ut – och jobbar på din tålamodsträning! För att klara det är min erfarenhet och bästa tips till dig att se till att du har KUL på vägen!  


Jag är helt övertygad om att sannolikheten är betydligt större att du SNABBARE når dit du vill och även har ett starkare tålamod om du ägnar dig åt det du tycker är roligt!

 

Fundera därför över HUR du vill att din fastighetsresa ska se ut och vad DU behöver för att du ska tycka att det är KUL på vägen!


Tips på tålamodsträning:

 

✅ Fira små framsteg! Sätt mikromål och belöna dig själv varje gång du tar ett nytt steg.

✅ Påminn dig om DITT “varför” – dagligen! Skriv ut det och sätt det synligt där du jobbar.

✅ Jämför inte din resa med andras. Allas väg till ekonomisk frihet ser olika ut.

✅ Bygg in “tålamodspauser” – t.ex. varje söndag: Vad gick åt rätt håll under veckan?

✅ Ha en investeringsdagbok. Skriv ner vad du lär dig, även av motgångar.



Vill du lära dig mer om hur du kan leva på fastigheter?


I rollen som fastighetsinvesterare behöver du såklart ha en hel del kunskaper, bland annat vilka lagar och regelverk som gäller och även hur du gör trygga fastighetsanalyser och beräkningar.

 

Det här är några av de många delar vi går igenom under våra kurser och utbildningar. Här på vår hemsida kan du läsa mer om våra kommande kurser och mentorprogram:


Konferens i fullsatt rum. Två talare står vid podiet framför publik. Projektor visar logotypen "Property Effect".
En stor anledning varför jag valde att investera i just UK beror på att mitt varför var att kunna leva fullt ut på fastigheter. Den brittiska marknaden visade sig matcha mina personliga förutsättningar bäst.

Kom ihåg:

Fastigheter kan vara en fantastisk väg till ekonomisk frihet. Men det betyder inte att det går över en natt – och för att undvika stora misstag är rätt kunskap, rätt stöd och ett tryggt nätverk oerhört viktigt. Och det är just därför vi finns här. Vi lär dig hur du lyckas med fastigheter och som investerare – på riktigt. Jag hejar på dig! 🥳🙌🏻🌺

Varma hälsningar, Linda, Property Effect P.S Är du inte medlem ännu i vår öppna Facebookgrupp? Där möts både nybörjare och experter i ett trevligt och tryggt sammanhang. Och där delar vi löpande med oss av tips och inspiration när det kommer till fastigheter! Här är länken för att bli medlem i gruppen (helt kostnadsfritt såklart):


D.S

Comments


bottom of page