Semesteruthyrning - Viktiga tips!
- Property Effect
- 15 juni
- 5 min läsning

Sommaren är här igen och det kan innebära extra inkomster i kassan för den som vill- och har möjlighet till semesteruthyrning. Men det finns en del att tänka på innan du välkomnar tillfälliga hyresgäster! Häng med i veckans blogginlägg där jag delar med mig av några viktiga tips kring korttidsuthyrning!
Äntligen är sommaren här – och många hör av sig till mig just nu och undrar hur de kan skapa en extra inkomst genom semesteruthyrning. Ett vanligt exempel är att hyra ut hela- eller delar av sin egen bostad eller sin sommarstuga under tiden man själv är bortrest.
I veckan blev jag även kontaktad av en person som överväger att syssla heltid med semesteruthyrning och köpa semesterfastigheter för att kunna tjäna pengar på uthyrning till inresande turister.
Och här vill jag gärna göra en tydlig skillnad – för det är stora skillnader mellan att tillfälligt hyra ut sin bostad under semestern jämfört med att ägna sig åt semesteruthyrning professionellt och på heltid. Det är två helt olika världar, med olika risknivåer, lagkrav, strategier och förutsättningar.
Semesteruthyrning som affärsidé?
Själv investerar jag inte i semesterfastigheter, utan har valt bostadsfastigheter med fokus på permanentboende. En god vän till mig lever däremot på att hyra ut semesterbostäder i Sydeuropa – och hon har haft några riktigt tuffa år.
Först slog pandemin undan fötterna totalt, med inreseförbud och utebliven turism. Och i tuffare ekonomiska tider är det även färre som lägger pengar på dyrare resor och semesterboende.
Hon har nu börjat rikta om sin uthyrning till företag som behöver bostäder till inresande medarbetare, istället för att bara förlita sig på semesterfirare.
Det här är något vi ofta pratar om – vikten av att ha flera alternativ. Att kunna byta strategi eller målgrupp av hyresgäster snabbt om omvärlden förändras. Det här är något jag varmt rekommenderar att du planerar för redan innan du gör din första fastighetsaffär.
Fastigheter kan vara en bra väg till extra inkomster – såvida att du gör rätt saker, på rätt sätt, och med rätt förutsättningar.
Tillfällig korttidsuthyrning under semestern - viktiga tips:

Kanske reser du utomlands, har en sommarstuga du själv vill hyra ut när du inte vistas i den själv, eller så bor du extra stort och vill nyttja din egen bostad som en smart inkomstbringare när du ändå inte är hemma?
Korttidsuthyrning via t.ex. Airbnb har blivit ett populärt sätt att skapa extra inkomster och i grunden är uthyrning av privatägda bostäder relativt enkelt – men det finns fortfarande några viktiga saker att ha koll på innan du publicerar din annons på olika plattformar...
Här är 5 viktiga saker att tänka på om du funderar på att hyra ut din egen privata bostad eller sommarstuga under sommaren:
1. Har du rätt att hyra ut din bostad korttid?
Vilken typ av boende- och ägandeform du har styr dina möjligheter. Äganderätt ger dig i princip full frihet att hyra ut din bostad, även korttid. Men om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt behöver du vara mycket mer uppmärksam.
De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte korttidsuthyrning och i hyresrätter är det oftast helt förbjudet. Du kan faktiskt riskera att förlora nyttjanderätten eller hyreskontraktet till din bostad om du hyr ut olovligen – oavsett hur “oskyldigt” det känns.
Säkerställ därför alltid skriftligt godkännande från styrelsen i bostadsrättsföreningen eller från din hyresvärd innan du publicerar en annons.
2. Tänk på trivseln – hur påverkas dina grannar?
Grannosämja är en av de vanligaste orsakerna till att korttidsuthyrning får ett abrupt slut. Tänk till: Hur kan dina gäster påverka de som bor omkring? Behöver du informera innan?
Om du hyr ut ofta, eller om boendet är delat (t.ex. i ett parhus eller på en gemensam gård), kan det vara klokt att skapa tydligare avgränsningarpå tomten. På så sätt skyddar du både trivseln för dina gäster – och relationen med dina grannar.
3. Hyresgästkommunikation – förekom onödiga frågor och problem
Vad förväntas av dina gäster? Vad ligger på deras ansvar – och vad gör du som värd?
Skriv tydliga instruktioner kring t.ex. nyckelhantering, wifi, sophantering, städning, in-/utcheckning, regler för grannar, parkering m.m.
Förbered en FAQ eller utskrift i bostaden – så minskar du både missförstånd och stress.
4. Dokumentera skicket på fastigheten – varje gång!
Innan du släpper in en ny hyresgäst är det viktigt att fotografera och dokumentera bostadens skick, gärna med datum och tid. Om något går sönder under vistelsen är det detta som kan ge dig rätten att kräva ersättning – både från hyresgästen eller via din försäkring.
Ett smart sätt kan vara att ha ett digitalt “checklist-fotoalbum” i mobilen eller i molnet.
5. Planera för rätt skatt!
Tänk på att privatuthyrning är skattepliktig. I Sverige får du dra av ett schablonbelopp på 40 000 kr per bostad och år– därefter beskattas överskottet. Tänk också på att alla kostnader inte är avdragsgillaom du hyr ut en privatbostad.
Jag skrev nyligen ett separat blogginlägg om beskattning vid privatuthyrning. Har du inte läst det ännu kan du göra det här:
Extra tips: Kolla upp 90-dagarsregeln!
I vissa europeiska storstäder – finns lokala begränsningar på hur många dagar per år du får hyra ut en bostad korttid. Ofta gäller "90 dagars regeln" dvs. att du max får hyra ut 90 dagar per år via korttidsuthyrning om du hyr ut hela bostaden. Säkerställ därför vad som gäller där du bor!
Summa summarum:
Att hyra ut den egna bostaden under semestern kan vara ett klokt sätt att skapa extra inkomster – men det gäller alltså att du har koll och kontroll.
✅ Vet du vad du har rätt till?
✅ Har du tydlig kommunikation och försäkringsskydd?
✅ Har du tänkt på relationen till dina grannar?
✅ Har du koll på skatten?
Vill du lära dig mer om uthyrning
I våra olika kurser och mentorprogram går vi igenom både privatuthyrning, uthyrning via bolag, beskattning och hur du skapar både kortsiktiga och långsiktiga inkomster via fastigheter – steg för steg.
Här kan du läsa mer om våra utbildningar:
👉 >> UTBILDNING <<

Kom ihåg:
Att hyra ut den egna bostaden under semestern kan vara ett smart sätt att få in extra pengar – men det gäller att göra det rätt. Genom att planera, skriva avtal, dokumentera, informera och skatta korrekt slipper du problem och kan fokusera på det du vill använda inkomsterna till!
Innan du öppnar dörren till din hyresgäst – se bara till att du är väl förberedd och skyddad.
Varma hälsningar, Linda, Property Effect P.S Är du inte medlem ännu i vår öppna Facebookgrupp? Där möts både nybörjare och experter i ett trevligt och tryggt sammanhang. Och där delar vi löpande med oss av tips och inspiration när det kommer till fastigheter! Här är länken för att bli medlem i gruppen (helt kostnadsfritt såklart):
D.S
Comments